Gezien het internationale karakter van Shell, en met name van Shell’s hoofdkantoor in Den Haag, besloot de redactie van Interview om de Zomerspecial van 2001 te wijden aan: expats en hun ervaringen met Nederland(ers). In deze eerste aflevering: een dame uit Zweden en een dame uit de Verenigde Staten.

MoArt Rotterdam CS 1-2 small.JPG

Trefwoorden:

Inga-Lena Wernersson, Mindy Howard, Nederland, eerste indruk, eerste woord, eerste gerecht, waarderen, wennen, missen

Quotes:

Inga-Lena (Zweden): Ik waardeer het dat Nederlanders zeggen wat ze bedoelen. Want als ik iemand om zijn mening vraag, wil ik die ook horen. En niet zelf hoeven af te leiden of-ie ‘ja’ of ‘nee’ bedoelt. Of iets daartussenin.

Mindy Howard (VS): Ik waardeer hun directheid. In het algemeen vind ik het goed dat Nederlanders zeggen wat ze bedoelen. Dat doen New Yorkers ook. Alleen was ik geschokt van de manier waarop ze de dingen verwoorden. Zo bot! Als je er ’s ochtends slecht uitzag, werd dat meteen tegen je gezegd. Zonder omhalen. Maar ze bedoelen het goed, hoor.

>>>>>>>

ZWEDEN: INGA-LENA WERNERSSON (45), DIRECTOR OUTPOST

Wanneer kwam je naar Nederland? De eerste keer was in november 1983. Daarna ben ik nog drie keer op een andere posting geweest, voordat ik in 1998 voor de vierde keer terugkwam en director van Outpost werd. Je eerste indruk van ons land? Wat me opviel, was dat jullie maar enkel glas in de ramen hadden zitten, terwijl wij in Zweden driedubbel glas hebben. Als het buiten heel erg koud was en binnen de verwarming hoog stond, kon je gewoon je naam op de ruit schrijven! Ook zag ik dat moeders hun kinderen ‘s winters zonder muts en handschoenen de deur uit stuurden. Toen ik zei dat ik dat vreemd vond, antwoordden ze dat kinderen aan de kou moesten wennen. Ik vind dat je ze juist ertegen moet beschermen! Verder liepen vrouwen altijd op hoge hakken rond, zelfs als het slecht weer was en er overal modder lag. Wat was het eerste Nederlandse woord dat je leerde? Gist. Een vriendin had me verteld dat je in Nederland geen verse gist kon kopen. Dat zou een ramp zijn geweest, omdat ik zelf mijn brood bak. Daarom toog ik naar een warme bakker en vroeg om gist. Gelukkig bleek de Nederlandse uitspraak veel te lijken op de Zweedse en begreep die bakker me direct. En het eerste Nederlandse gerecht dat je at? Een kroket. Ik zag iedereen overal kroketten eten, dus ik dacht: laat ik zoiets eens proberen. Nee, ik heb ‘m niet uit de muur gehaald, maar bij een echte friture waar het altijd druk was. Lekker? Ik ben er twee dagen ziek van geweest!

Wat waardeer je in Nederlanders? Ik waardeer het dat Nederlanders zeggen wat ze bedoelen. Want als ik iemand om zijn mening vraag, wil ik die ook horen. En niet zelf hoeven af te leiden of-ie ‘ja’ of ‘nee’ bedoelt. Of iets daartussenin. Wat niet? In het algemeen kan het serviceniveau wat omhoog. Waaraan zul je nooit wennen? Aan dat hele natte weer. En dat het daardoor in huizen vaak zo vochtig en klam aanvoelt. In Zweden is de lucht stukken droger. Wat mis je het meest? Aan Zweden? De frisse lucht. Ja, zelfs in de grote steden. En de wandelingen in het bos, waar je allerhande soorten vruchten kon plukken: ‘lingon berries’, bosbessen, bramen en wilde frambozen. Daar maakte je dan thuis jam van. Mijn favoriet? Een mix van lingon berries en bosbessen. Queens Jam.

VS: MINDY HOWARD (35), DIVERSITY CONSULTANT

Wanneer kwam je naar Nederland? In april 1990 kwam ik voor de allereerste keer naar Nederland. Ik moest worden geïnterviewd op de universiteit in Eindhoven. Een paar maanden later ging ik daar promoveren, en vier jaar later – in oktober 1994 – startte ik bij Shell in Den Haag. Je eerste indruk van ons land? Wat me opviel, was dat er weinig bomen waren. Ja, dat viel me direct op. Ook zag Eindhoven er uit als half stad, half woongebied; een rare combinatie. En alles was gewoon klein. Ik hoor je denken ‘een typisch Amerikaanse opmerking’. Nee, ik doel niet op de flats en de kantoorgebouwen, maar op de winkels. De Albert Heijn was zo klein, ik kon niet geloven dat het een supermarkt was. Nu hoorde ik later dat dit een ‘3’ was, een vrij grote winkel dus. Terwijl ik dacht dat ik met een of ander specialiteitenzaakje van doen had! Wat was het eerste Nederlandse woord dat je leerde? Ik herinner me ‘lekker’, ‘gezellig’ en ‘leuk’. Die drie woorden hoorde ik overal en het leek alsof ze in elke situatie gebruikt konden worden. En het eerste Nederlandse gerecht dat je at? Waarschijnlijk een kroket. Ik zag ‘m in de mensa liggen en vroeg meteen ‘wat zit daarin?’. Iedereen antwoordde dat ik dat echt niet wilde weten en ‘m gewoon een keer moest proberen. Mijn eerste kroket werd dan ook het eerste ‘gerecht’ dat ik at, zonder te weten waarvan het precies was gemaakt. Hij smaakte vre-se-lijk. Ja, ik eet nog steeds kroketten en ik vind ze nog steeds vreselijk. Alhoewel minder dan in het begin.

Wat waardeer je in Nederlanders? Hun directheid. In het algemeen vind ik het goed dat Nederlanders zeggen wat ze bedoelen. Dat doen New Yorkers ook. Alleen was ik geschokt van de manier waarop ze de dingen verwoorden. Zo bot! Als je er ’s ochtends slecht uitzag, werd dat meteen tegen je gezegd. Zonder omhalen. Maar ze bedoelen het goed, hoor. Wat niet? De klantonvriendelijkheid. Dat merk ik overal: in winkels, in restaurants, hier op kantoor. Als je in een restaurant bijvoorbeeld iets bestelt dat ze wel kunnen serveren, maar dat niet precies zo op de kaart staat, dan kan dat niet. Ook al wil ik er dubbel voor betalen. ‘Nee, u moet een gerecht van de kaart kiezen’. Daar word ik helemaal gek van! Waaraan zul je nooit wennen? Aan het gebrek aan consideratie. Nee, dat heeft niets te maken met beleefdheid. Mensen zijn beleefd omdat hun cultuur daarom vraagt. Consideratie komt recht uit je hart. Wat mis je het meest? Ik ben opgegroeid in Long Island, een uurtje rijden van de stad New York. Als ik daaraan terugdenk, zeg ik: de ruimte en de bomen. – MH

^^^^^^^^^^^^^

Dit artikel verscheen in Interview, het personeelsblad van Shell Den Haag – rubriek: Zomerspecial (augustus 2001).

Noot: Officieel bestond dit 3Luik uit zes korte interviews.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.