Wie kent ze niet, de stereotype beelden over mensen met een bepaald beroep? “Reclamemensen? O, je bedoelt die snelle jongens.” Om na te gaan welke (voor)oordelen Shell’ers hebben over bepaalde beroepsbeoefenaren, houdt Interview telefonische mini-onderzoekjes onder willekeurig gekozen collega’s. Het beeld dat hieruit ontstaat, leggen we vervolgens voor aan een representant van de betreffende beroepsgroep. Deze keer: hoe kijken Shell’ers aan tegen de bedrijfsbeveiliger en wat blijft er over van de (voor)oordelen wanneer we ze toetsen aan de praktijk?

MoTekst serie Vooroordelen Loesje

Trefwoorden:

Peter van Leijden, bedrijfsbeveiliger, kleedstijl, karaktereigenschappen, dagbegin, koffiepraat, sportvoorkeur, pakkende omschrijving

Quotes:

“Je moet kort en overtuigend handelen, zeker bij calamiteiten. Dan zeg je: ‘Dit is wat er moet gebeuren en dat is wat u nu moet doen’. Ook tegen de directie.”

“Wanneer we tijdens kantooruren door de panden lopen, vaak met twee man, dan is het 9 van de 10 keer ‘ogen open houden’. Gewoon kijken wat er aan de hand is.”

>>>>>>>

DE (VOOR)OORDELEN VAN DE COLLEGA’S
Wat dragen de bedrijfsbeveiligers van Shell? De meeste collega’s komen met ‘een donkerblauw pak’ of ‘een donkerblauwe broek’ en ‘een lichtblauw of grijsblauw overhemd’. Iedereen noemt de (flinke) ‘V’ die prominent op de borstzak prijkt.

Op de vraag of ‘bedrijfsbeveiliger’ een typisch mannenberoep is antwoorden bijna alle ondervraagden dat ze het ‘iets voor mannen èn vrouwen’ vinden. Wel zien ze binnen Shell ‘eigenlijk alleen mannen rondlopen’.

Qua essentiële karaktereigenschappen heeft meer dan de helft het over ‘alert’ of ‘oplettend’ zijn. Ook meer dan de helft noemt ‘je correct/vriendelijk gedragen’. Een derde noodzakelijke karaktereigenschap die vaak voorkomt is ‘kordaat kunnen optreden’.

“Ze zorgen voor de clean desks: kijken of alle laden en kasten zijn afgesloten en of er niks meer op de bureaus ligt.”

“Omdat ze zo’n onregelmatige werktijden hebben denk ik dat ze heel erg bij hun gezin betrokken zijn.”

Het dagelijks werk van de bedrijfsbeveiliger komt volgens de Shell-collega’s voornamelijk neer op ‘controleren’ of ‘toezicht houden’. Men weet dat ze in 24-uurs diensten draaien en ziet ze vaak ‘door de gebouwen lopen’. Een aantal weet bovendien dat bedrijfsbeveiligers zorgen voor de clean desks: ‘kijken of alle laden en kasten zijn afgesloten’ en ‘zorgen dat er niks meer op de bureaus ligt’.

Wel twijfelen een paar aan de conditie van hen. (‘Ze ogen niet altijd fit en atletisch’.) Ze zien de gemiddelde bedrijfsbeveiliger in z’n vrije tijd dan ook niet fanatiek sporten, hooguit ‘wat voetballen’, en al helemaal niet ‘aan de ijzers hangen’. Een Shell-dame zegt: ‘De heren die hier rondlopen zien er allemaal heel beschaafd en dun uit’.

Een derde van de ondervraagden rept over ‘familiemensen’. Hoe dat zo? ‘Omdat ze zo’n onregelmatige werktijden hebben denk ik dat ze heel erg bij hun gezin betrokken zijn.’

DE REACTIE VAN… PETER VAN LEIJDEN,
teamleader Bedrijfsbeveiliging

De dresscode die aan de bedrijfsbeveiliger wordt toegeschreven klopt niet helemaal, opent Peter. “We dragen een antracietgrijs pak met een lichtblauw hemd. De ‘V’ op het overhemd zit net boven het borstzakje, niet erop, en hij is inderdaad nogal fors uitgevallen.”

Net als zijn Shell-collega’s vindt hij dat ‘bedrijfsbeveiliging’ zowel een mannen- als vrouwenberoep is. Binnen Shell blijkt het echter een typische mannenaangelegenheid te zijn. “Op het ogenblik hebben we precies één vrouw in dienst; die moeten we dus met zijn allen delen.” Een precieze oorzaak van dit fenomeen weet hij niet. “Ik denk dat de vrouwen bij ons sneller de kant van de receptiedienst kiezen. Want wij draaien in de volcontinu en dat kan een vrouw, zeker met kinderen, toch gaan opbreken.”

Peter beaamt dat een goede bedrijfsbeveiliger ‘alert’ of ‘oplettend’ moet zijn. “Want voordat er situaties ontstaan moet je ze al gezien hebben. Ik kan beter zeggen: moet je ze al ‘gevoeld’ hebben. Ja, dat gevoel ontwikkelt zich in de loop der jaren. Dan weet je gewoon dat er iets niet klopt met het beeld dat je ziet.” Ook is hij het eens met de eigenschap ‘je correct/vriendelijk gedragen’. “We zijn zeer servicegericht. Daarbij moet je tactvol met mensen kunnen omgaan. En een vriendelijke benadering geeft een vriendelijke reactie terug.”

“Voordat er situaties ontstaan moet je ze al gezien hebben. Ik kan beter zeggen: moet je ze al ‘gevoeld’ hebben.”

“Je moet kort en overtuigend handelen, zeker bij calamiteiten. Dan zeg je: ‘Dit is wat er moet gebeuren en dat is wat u nu moet doen’. Ook tegen de directie.”

En ‘kordaat kunnen optreden’ is een must. “Je moet kort en overtuigend handelen, zeker bij calamiteiten. Dan zeg je: ‘Dit is wat er moet gebeuren en dat is wat u nu moet doen’. Ook tegen de directie. Zoiets is niet altijd makkelijk, maar we hebben die autoriteit en dat wordt binnen Shell breed gecommuniceerd.”

Over de dagelijkse bezigheden van de bedrijfsbeveiliger zegt Peter: “Wanneer we tijdens kantooruren door de panden lopen, vaak met twee man, dan is het 9 van de 10 keer ‘ogen open houden’. Gewoon kijken wat er aan de hand is. In de avonduren lopen we clean desk; een policy die Shell hoog in het vaandel draagt. Helaas constateren we dat mensen veel laten rondslingeren: laptops, portemonnees, mobieltjes, je kunt het zo gek niet bedenken.”

De opmerking dat bedrijfsbeveiligers er ‘heel beschaafd en dun’ uitzien, ontlokt Peter de volgende reactie: “Ja, deze jongedame krijgt van ons een bos bloemen. Schrijf dat maar op.” Met hun conditie valt het overigens reuze mee. De vrijetijdsbesteding tot slot, draait bij Peter inderdaad voornamelijk om zijn familie. Alleen: “Het is niet zo dat we veel tijd aan ons gezin besteden omdat we onregelmatige werktijden hebben. Die werktijden dragen juist extra bij aan onze betrokkenheid: we zijn vaak thuis wanneer anderen moeten werken.” – MH

^^^^^^^^^^

Dit artikel verscheen in Interview, het personeelsblad van Shell Den Haag – rubriek: (Voor)Oordelen (mei 2005).

Noot: Deze unieke rubriek bedacht ik begin 2004 voor Interview. Het script werkte ik samen met collega Peter Konter uit; de interviews schreven we per toerbeurt. We kregen veel leuke en positieve reacties op de verhalen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.