Wie kent ze niet, de stereotype beelden over mensen met een bepaald beroep? “Reclamemensen? O, je bedoelt die snelle jongens.” Om na te gaan welke (voor)oordelen Shell’ers hebben over bepaalde beroepsbeoefenaren, houdt Interview telefonische mini-onderzoekjes onder willekeurig gekozen collega’s. Het beeld dat hieruit ontstaat, leggen we vervolgens voor aan een representant van de betreffende beroepsgroep. Deze keer: hoe kijken Shell’ers aan tegen de bedrijfsmaatschappelijk werker en wat blijft er over van de (voor)oordelen wanneer we ze toetsen aan de praktijk?

MoTekst serie Vooroordelen Loesje

Trefwoorden:

Sue der Kinderen, bedrijfsmaatschappelijk werker, kleedstijl, karaktereigenschappen, dagbegin, koffiepraat, sportvoorkeur, pakkende omschrijving

Quotes:

“Je moet contact kunnen maken met mensen van verschillende niveau’s en achtergronden, zodat ze het gevoel krijgen dat je hen respecteert.”

“Ik zal niet snel mensen helpen die niet geholpen willen worden. Sommige mensen erkennen wel dat ze problemen hebben, maar willen die gewoon nog niet oplossen.”

>>>>>>>

DE (VOOR)OORDELEN VAN DE COLLEGA’S
Hoe kleedt een typische bedrijfsmaatschappelijk werker (m/v) zich? Ongeveer de helft van de collega’s heeft toch ‘een beetje het geitenwollensokkenidee’. Maar ook: ‘in een zakelijke outfit’ of ‘ik zie het allebei wel voor me’. Iedereen is het er wel over eens dat de dame of heer zich nooit strak-in-het-pak zal hijsen; men heeft een duidelijke voorkeur voor casual.

De meest genoemde karaktereigenschappen zijn overduidelijk: ‘goed kunnen luisteren’ en ‘inlevingsvermogen’. Daarnaast zegt nog ongeveer de helft van de ondervraagden iets in de trant van ‘het geven van doelgerichte, persoonlijke adviezen’.

Waarom gaat iemand langs bij de bedrijfsmaatschappelijk werker? De Shell-collega’s zijn eensgezind in hun antwoord: omdat je problemen hebt die het werken minder plezierig maken. Die problemen variëren van een vervelende baas en moeilijke collega’s tot zieke kinderen of partners, echtscheidingsperikelen of financiële beslommeringen.

‘Ik denk dat deze mensen van hun beroep hun hobby maken – ze zijn zo bevlogen’

‘Het is iemand die anderen graag de weg wijst – misschien een beetje tegen het bemoeizuchtige aan’

Op de invulling van de vrijetijdsbesteding wordt heel uiteenlopend gereageerd. Een deel rept onder andere over ‘sociaal maatschappelijke activiteiten’. Zo zegt iemand: “Ik denk dat deze mensen van hun beroep hun hobby maken; die zijn zo bevlogen dat ik ze wel in een stichting bezig zie, of in het kerkelijk werk.”

Daarnaast zien medewerkers de bedrijfsmaatschappelijk werker vooral ‘lezen, ‘wandelen in de natuur’ of ‘fietsen’. Zij omschrijven hem/haar als ‘een matige sporter’. Terwijl er ook mensen zijn die juist spreken over ‘fanatiek bezig zijn’. Want: “Je hebt afleiding nodig zodat je de problemen niet zelf mee naar huis neemt.” Alhoewel ze toegeven dat je die afleiding ook in een goed boek of lange wandeling kunt zoeken.

Over een typische omschrijving van de bedrijfsmaatschappelijk werker tenslotte zijn de meningen behoorlijk helder. Een groot deel zegt: ‘een geitenwollensokkentype’. Of: ‘een mensenmens’. Een persoon komt met de volgende uitspraak: “Het is iemand die anderen graag de weg wijst. Misschien een beetje tegen het bemoeizuchtige aan, maar uiteraard wel allemaal om te helpen.”

DE REACTIE VAN… SUE DER KINDEREN
Ik kom af en toe in een mantelpakje naar kantoor, zegt Sue. “Meestal kleed ik me casual, maar wel altijd professioneel. Want ik vind dat ik een professionele service bied aan Shell en z’n medewerkers en dat moet je uitstralen. Ik kleed me dan ook casual met een zakelijke touch. Je zult me nooit in een slobbertrui zien rondlopen, of in een spijkerbroek. En helemaal nooit in geitenwollensokken!”

De twee meest genoemde karaktereigenschappen (‘goed kunnen luisteren’ en ‘inlevingsvermogen’) noemt Sue inderdaad ‘essentieel’ voor de uitoefening van haar beroep. “Je moet contact kunnen maken met mensen van verschillende niveaus en achtergronden, zodat ze het gevoel krijgen dat je hen respecteert.”

Met ‘het geven van doelgerichte, persoonlijke adviezen’ is Sue echter terughoudend. “Ik vind dat iemand – in ieder geval deels op eigen kracht – zijn eigen weg moet vinden. Onze gesprekken zie ik daarbij als faciliterend. Want als ik een advies geef blijft het toch mijn advies en is de kans groot dat iemand er niks mee doet.”

‘Als ik een advies geef blijft het toch mijn advies en is de kans groot dat iemand er niks mee doet’

‘Ik help graag mensen zodat ze zichzelf kunnen helpen’

Van de Shell-medewerkers die bij Sue aankloppen heeft ongeveer 50 procent privé-problemen. Ze beaamt dat zowel de privé als de zakelijke problemen invloed hebben op de performance. “Anders verwijs ik iemand door.” Ook komt het scala aan problemen dat de ondervraagden opsomden sterk overeen met haar alledaagse werkelijkheid.

Sue heeft geen echt favoriete vrijetijdsbesteding. Voorop staat dat ze zichzelf ‘in balans wil houden’. “Ik lees veel, sport regelmatig en fiets of wandel af en toe.” Wel vindt ze haar beroep erg leuk en is ze er in haar vrije uurtjes vaak mee bezig. “Ik lees er boeken over, volg workshops en ben actief in kerkelijk verband; daar begeleid ik een groep mensen.”

In de bondige omschrijvingen van de typische bedrijfsmaatschappelijk werker herkent ze zich wel en niet. Wel in ‘een mensenmens’: “Ik help graag mensen zodat ze zichzelf kunnen helpen”. Niet in ‘een geitenwollensokkentype’: “In mijn geboorteland Zuid Afrika bestaat dat vooroordeel over mijn beroepsgroep niet. Dat is volgens mij echt iets Nederlands.” Over de afsluitende uitspraak zegt Sue: “Ik zal niet snel mensen helpen die niet geholpen willen worden. Sommige mensen erkennen wel dat ze problemen hebben, maar willen die gewoon nog niet oplossen.” – MH

^^^^^^^^^^

Dit artikel verscheen in Interview, het personeelsblad van Shell Den Haag – rubriek: (Voor)Oordelen (november 2004).

Noot: Deze unieke rubriek bedacht ik begin 2004 voor Interview. Het script werkte ik samen met collega Peter Konter uit; de interviews schreven we per toerbeurt. We kregen veel leuke en positieve reacties op de verhalen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.