Voor de een bevatten de boeken van Winnie-de-Poeh puur en alleen ‘verhaaltjes voor de kinderen’, voor de ander schuilen in bijna iedere zin ‘onmetelijke wijsheden’. We namen de proef op de som en legden drie Shell-medewerkers vijf uitspraken voor uit het boekje ‘Goede Raad van Poeh en zijn vrienden’. Konden ze er iets mee?

MoTekst Goede Raad Van Poeh

Trefwoorden:

Claudia Stijlen, Shell Interview, Winnie-de-Poeh, Winnie The Pooh, wijsheden, nietsdoen, keuzes maken, zekerheid, aannames, helpende hand, invalshoek

Quotes:

Claudia: Als je het ene doet en er gebeurt ‘dit’, dan betekent dat niet automatisch dat als je het andere doet, er ook ‘dit’ gebeurt. Alhoewel veel mensen daar wel vanuit gaan.

>>>>>>>

Claudia Stijlen, SITI Consultant

Onderschat nooit de waarde van Nietsdoen, zomaar een beetje lopen, en luisteren naar al die dingen die je niet horen kunt, en je nergens wat van aantrekken.
Ik heb inderdaad gemerkt dat het belangrijk is om niet continu met dingen bezig te zijn, maar om ook rust en tijd te nemen om die dingen eens allemaal te laten bezinken. En de waarde van het Nietsdoen ondervind ik vooral bij het ‘luisteren naar alles wat je niet kunt horen’. Dat zie ik namelijk niet als het letterlijk horen van dingen, maar als het interpreteren en een plekje geven van informatie en signalen die je ontvangt. En daarvoor moet je even afstand nemen.

Als je een eikel in de grond stopt, wordt het vanzelf een eikenboom. Maar dat betekent nog niet dat er vanzelf een bijenkorf komt als je een honingraat in de grond stopt.
Ik zie in deze Goede Raad sterke parallellen met het begrip aanname. Met andere woorden: Als je het ene doet en er gebeurt ‘dit’, dan betekent dat niet automatisch dat als je het andere doet, er ook ‘dit’ gebeurt. Alhoewel veel mensen daar wel vanuit gaan.

Wanneer je bij een goede bekende een Hapje van het een of ander nuttigt, eet dan niet zoveel dat je op weg naar buiten in de deuropening blijft steken.
Toen ik dit las, moest ik meteen lachen. Deze uitspraak is zo waar! Denk maar aan alle keren die je bent wezen uit eten en eigenlijk geen ruimte meer had voor je toetje. Alleen zag het er zo lekker uit, dat je het toch op at. En de hele verdere avond met buikpijn rondliep! Vertaalt naar de werksituatie vergelijk ik ‘het Hapje’ met ‘de ‘Helpende Hand’ die een collega je toesteekt. En het spreekwoord zegt dan: Als je één vinger krijgt, neem dan niet de hele hand. Doe je dat wel, dan maak je misbruik van iemands goedheid en verpest je vaak de relatie met de persoon die je – in eerste instantie – zo vriendelijk te hulp schoot.

Zorg dat je altijd weet hoeveel potten honing je in de kast hebt staan; het is prettig om te kunnen zeggen: ‘Ik heb nog veertien potten honing’. Of vijftien, dat hangt ervan af.
Ik heb lang over deze uitspraak nagedacht, en ik kan ‘m nog steeds niet echt relateren aan een werksituatie. Wel vind ik het een typisch geval van Poeh Logica. Je hebt inderdaad veertien potten honing in je kast staan. Maar als je die pot op de tafel ook meetelt, heb je er ineens vijftien. Het aantal potten honing hangt dus af van de invalshoek die je gebruikt.

Kijk altijd goed waar je loopt. Je zou eens op een stukje van het Woud kunnen trappen dat per ongeluk is weggelaten.
Wat ik persoonlijk uit deze Goede Raad haal, is: let altijd goed op wat je zegt of doet, want je zou met je uitspraken of handelingen iemand zwaar kunnen benadelen of kwetsen, zonder dat je er erg in hebt. Zeker in een werkomgeving die zo internationaal is als die van Shell, is dat geen overbodige luxe. En zeker als je Nederlander bent. Want wij zeggen toch vrij snel ‘Ja, sorry hoor, maar dit vind ik gewoon niks’. Een zinnetje dat op ons heel normaal overkomt, maar door bijvoorbeeld Aziaten als vreselijk bot wordt ervaren. – MH

^^^^^^^^^^^^^

Dit artikel verscheen in Interview, het personeelsblad van Shell Den Haag – rubriek: Drieluik (februari 2004).

Noot: Als kind vond ik de verhalen van Winnie-de-Poeh fantastisch. Als volwassene vind ik ze nog steeds fantastisch. Ook geloof ik dat je op meerdere niveaus naar de avonturen van Poeh-beer kunt kijken. Daarom wilde ik per se een ‘Drieluik’ schrijven over ‘Het Nut van Poeh’ en na enig overredingswerk kreeg ik ‘Het Groene Licht’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.