Wie kent ze niet, de stereotype beelden over mensen met een bepaald beroep? “Reclamemensen? O, je bedoelt die snelle jongens.” Om na te gaan welke (voor)oordelen Shell’ers hebben over bepaalde beroepsbeoefenaren, houdt Interview telefonische mini-onderzoekjes onder willekeurig gekozen collega’s. Het beeld dat hieruit ontstaat, leggen we vervolgens voor aan een representant van de betreffende beroepsgroep. Deze keer: hoe kijken Shell’ers aan tegen bedrijfsdocumentalisten en wat blijft er over van de (voor)oordelen wanneer we ze toetsen aan de praktijk?

MoTekst serie Vooroordelen Loesje

Trefwoorden:

Carolien Moens, bedrijfsdocumentalist, kleedstijl, karaktereigenschappen, dagbegin, koffiepraat, sportvoorkeur, pakkende omschrijving

Quotes:

“In de regel is het geen zwaar beroep omdat de meeste dingen ondervangen zijn door IT. Je hebt tegenwoordig meer te maken met de gegevens zelf dan met de documenten.”

“Ik ben graag onder de mensen en absoluut niet statisch.”

>>>>>>>

DE (VOOR)OORDELEN VAN DE COLLEGA’S
Over de outfit van de bedrijfsdocumentalist zijn de ondervraagden het redelijk eens: hij is niet modebewust – maar dat hoeft ook niet vanwege de aard (‘zwaar en stoffig’) en locatie (‘afgelegen’) van zijn werkzaamheden’ – en gaat meestal casual gekleed. ‘In een overhemdje en een spijkerbroek’, aldus iemand.

De meesten denken in eerste instantie aan ‘een man’, alhoewel ze ook vrouwen in dit beroep zien. Eén jongedame vindt het echter ‘een typisch mannenberoep’. Waarom? ‘Omdat vrouwen van gezelligheid houden’. Qua karakter moet een bedrijfsdocumentalist in ieder geval ‘accuraat’ en ‘ordelijk’ zijn, en ‘in systemen kunnen denken’.

Het omschrijven van de dagindeling verdeelt de geïnterviewde collega’s in twee kampen. Het ene kamp ziet deze niet significant verschillen van die ‘van de gemiddelde Shell’er’, het andere kamp denkt aan: stipt om 9 uur binnen, om 10 uur het eerste kopje koffie, precies om 12 uur lunchen (met zelfgemaakte boterhammetjes, wellicht in combinatie met een blokje om voor de frisse neus), om 3 uur het kopje thee, en om 5 uur naar huis (met de fiets of het openbaar vervoer). Tussendoor is men druk in de weer met ‘documenten en dozen’.

‘Hij moet in ieder geval accuraat en ordelijk zijn, en in systemen kunnen denken.’

‘Het is een typisch mannenberoep. Waarom? Omdat vrouwen van gezelligheid houden.’

Wanneer je een bedrijfsdocumentalist in het wild tegenkomt, zeg bij de koffieautomaat, dan praat hij niet over z’n werk maar over ‘koetjes en kalfjes’ of ‘het weer’. Verder is hij ‘geen vlotte babbelaar’; eerder een wat introvert persoon.

Bijna iedereen denkt dat de bedrijfsdocumentalist geen fanatieke sporter is. (‘Ik vraag me af of hij aan sport doet? Misschien een denksport?’) Wel is hij een natuurliefhebber en heeft hij rustige hobby’s als lezen of postzegels verzamelen. Eén dame ziet in hem ‘een echte levensgenieter die van kunst & cultuur houdt’.

De typische bedrijfsdocumentalist gevat in een enkel begrip tenslotte, leidt tot uitspraken als ‘Einzelgänger’, ‘Pietje Precies’ en ‘Meneer Stofjas’.

DE REACTIE VAN… CAROLIEN MOENS
“Om te beginnen dragen dames geen overhemd maar een blouse. En nee: ik vind niet dat wij ons ‘casual’ kleden. We dragen gewone, normale kantoorkleding. Net als de meeste andere mensen op kantoor behoren we er netjes en verzorgd uit te zien”, aldus Carolien. “En als ik naar de overheid kijk, waar enorm veel documentalisten rondlopen, dan zie ik eigenlijk altijd ‘jasje dasje’.”

Omdat Shell deels nog een ‘papieren archief’ heeft, is het werk af en toe inderdaad wat ‘zwaar en stoffig’. Maar: “In de regel is het geen zwaar beroep omdat de meeste dingen ondervangen zijn door IT. Je hebt tegenwoordig meer te maken met de gegevens zelf dan met de documenten.”

Ook werkt een bedrijfsdocumentalist niet per definitie op een afgelegen locatie en is hij niet per se een man. Over het ‘ontbreken’ van gezelligheid kan Carolien smakelijk lachen. “Ik kom niet primair voor de gezelligheid naar kantoor, maar ik kan je vertellen dat het bij ons absoluut niet ongezellig is.”

Met de drie genoemde karaktereigenschappen (accuraat, ordelijk, in systemen kunnen denken) is ze het helemaal eens. “Dat zijn drie belangrijke pijlers.”

‘Ik kom niet primair voor de gezelligheid naar kantoor, maar ik kan je vertellen dat het bij ons absoluut niet ongezellig is’

‘Ik ben graag onder de mensen en absoluut niet statisch’

De typische dagindeling van kamp twee is voor Carolien echter een ver van mijn bed show. “Als ik puur naar mezelf kijk, dan klopt daar niks van. Gemiddeld genomen ben ik elke dag ongeveer op dezelfde tijd op kantoor, maar mijn eindtijden variëren sterk. Daarnaast werk ik bijna nooit in het archief. Ik werk vaak achter mijn bureau en besteed verder veel tijd aan persoonlijk contact met de archiefmedewerkers en de klanten. De lunch gebruikt mijn afdeling inderdaad meestal ‘boven’ of tijdens het blokje om. Ikzelf lunch vaak met andere servicemanagers, met klanten of met bezoekers.”

“Waar praat je over bij de koffieautomaat? Dat hangt af van de persoon die je tegenkomt”, zegt Carolien. “In de regel praat ik over van alles en nog wat. Liefst niet over mijn werk. Ik vind dat je daar de betrekkelijkheid van moet inzien. En introvert ben ik volgens mij totaal niet.”

Wat sporten betreft krijgen de ondervraagden gelijk. Carolien is lid van ‘De Bond Tegen Bewegen’. Verder houdt ze van ‘gezellig uit eten, koken en reizen’. In de drie slotuitspraken ziet ze zichzelf niet terug. “Ik ben graag onder de mensen en absoluut niet statisch.” – MH

^^^^^^^^^^

Dit artikel verscheen in Interview, het personeelsblad van Shell Den Haag – rubriek: (Voor)Oordelen (september 2004).

Noot: Deze unieke rubriek bedacht ik begin 2004 voor Interview. Het script werkte ik samen met collega Peter Konter uit; de interviews schreven we per toerbeurt. We kregen veel leuke en positieve reacties op de verhalen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.